«Una altra forma d’envellir», per Sònia Díaz

Sònia Díaz, responsable de Projectes i Continguts de SIENA.El passat dia 1 d’octubre va ser el Dia Internacional de la Gent Gran, i a Manresa es va aprofitar per a parlar de l’envelliment actiu. I què vol dir això? L’OMS ho defineix com el procés pel qual l’envelliment es produeix amb la màxima qualitat de vida, garantint que tothom tingui accés a la salut, a la seguretat i a la participació. Aquí hi afegiria, que per tal que això sigui possible, hem de treballar per a que l’envelliment sigui cosa de tots (dels grans, dels joves, de les Administracions, dels ens privats…).

Manresa és una ciutat amb un teixit associatiu fort i divers, i gran part d’aquest actiu el formen les persones grans. Són a les entitats veïnals, a les agrupacions culturals i a les associacions pròpies d’aquest col·lectiu. La ciutat compta amb un Consell de la Gent Gran molt actiu, i mostra d’aquesta activitat va ser la proposta que van fer amb la regidoria de la Gent Gran al Ple de l’Ajuntament de Manresa el passat 18 d’abril de 2011, demanant que Manresa s’adherís al programa “Ciutats Amigues amb la Gent Gran” que proposa l’OMS.

Aquest fet va significar que la ciutat i el seu Govern es comprometés amb la Gent Gran i amb l’Envelliment Actiu. Per tant, ara hem de treballar conjuntament perquè Manresa esdevingui un espai de participació real per a aquest col·lectiu, per tal que la gent gran pugui dir la seva i decidir com s’ha de transformar l’espai urbà, els entorns verds, els accessos als serveis, el transport…

Els governs i la societat en general tenim un nou repte al davant: afrontar un creixent envelliment de la població i adaptar les polítiques públiques i els recursos existents a les noves demandes. I és en aquest procés que s’ha de comptar amb la implicació activa de la pròpia gent gran.

Al final, si aconseguim una ciutat que és més amable amb la gent gran, voldrà dir que tindren una ciutat AMIGA DE TOTHOM.

* Sònia Díaz es sociòloga i responsable de Projectes i Continguts de SIENA.

** Article publicat a “Freqüència”.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s